Consumo residual en conejos : [recurso electrónico] con variables productivas de crecimiento
Resumen
Residual feed intake is a parameter that relates the observed and expected animal feed intake to identifying and selecting more efficient animals, however, few studies have evaluated the residual feed intake in rabbits. In order to evaluate the relationship between residual feed intake, production and growth parameters in rabbits, 60 terminal crossbred animals were selected, distributed in three groups, which were evaluated for six weeks from weaning until reaching the commercial weight (approximately 2000g). Productive variables and gastrointestinal tract characteristics were determined and animal growth was parameterized using the Gompertz model. Sex did not influence the productive variables in the evaluated animals (p > 0.05). Metabolic weight and daily weight gain accounted for 80.6 and 3.7% of expected consumption, respectively. Efficient animals showed lower feed intake, lower conversion and higher feed efficiency (p < 0.05). The less efficient animals presented a higher amount of visceral fat (p <0.05) and a lower maturity rate (p < 0.05), suggesting a re-targeting of energy towards the increase of fatty deposit at the expense of growth. It is suggested to include the maintenance and production requirements to estimate residual feed intake in rabbits. Residual feed intake is a parameter that allows the identification of animals with better productive and growth parameters, without affecting the physiological parameters. El consumo residual es un parámetro que relaciona el consumo observado y el esperado de un animal, el cual permite identificar y seleccionar dentro de los sistemas de producción individuos que aprovechen de una forma más eficiente el alimento, sin embargo, pocos trabajos han evaluado el consumo residual en conejos. Con el objetivo de evaluar la relación entre el consumo residual, los parámetros productivos y de crecimiento, se seleccionaron 60 conejos de cruce terminal, distribuidos en tres grupos. Los animales fueron evaluados durante seis semanas desde el destete hasta que alcanzaron el peso comercial (aproximadamente 2000 g). Se determinaron variables productivas, características del tracto gastrointestinal y se parametrizó el crecimiento de los individuos utilizando el modelo de Gompertz. El sexo no influyó sobre las variables productivas en los animales evaluados (p > 0.05). El peso metabólico y la ganancia diaria de peso explicaron el 80,6 y 3,7% del consumo esperado, respectivamente. Los animales eficientes presentaron un menor consumo de alimento, menor conversión y mayor eficiencia alimenticia (p < 0.05). Los animales menos eficientes presentaron una mayor cantidad de grasa visceral (p < 0.05) y una menor tasa de madurez (p<0.05), lo que sugiere un re-direccionamiento de la energía hacia el incremento de depósito graso a expensas del crecimiento. Se sugiere incluir los requerimientos de mantenimiento y producción para estimar el consumo residual en conejos. El consumo residual es un parámetro que permite identificar animales con mejores parámetros productivos y de crecimiento, sin afectar los parámetros fisiológicos.
URI
https://repository.udca.edu.co/handle/11158/656
http://repositorios.rumbo.edu.co/handle/123456789/141785